Anunț: Comenzi parastas și pomenire pentru sâmbăta morților cu piftii în vase de unica folosință sau vas de sticla

0733 919 308

Contact NON STOP

0734 156 551

Consultanta pe Whatsapp

Catering pomenire

Preluăm comenzi pentru sâmbătă piftiilor

06 martie 2021

Moșii de iarnă marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui. Anul acesta Moșii de iarnă se prăznuiesc pe 6 martie.

În unele zone ale României, la țară, sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută și sub numele de „Moșii de piftii”. Potrivit datinelor străvechi, tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne.
Atenție, cei dragi decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.
Moșii de iarnă 2021 sunt celebrați în martie, deoarece Paștele este pe 2 mai. După Moșii de iarnă 2021, la câteva zile, urmează Moșii de primăvară 2021, pe data de 9 martie. Cele două sărbători au însă reguli diferite.
În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii. Pentru pomenirea morților la biserică, enoriașii duc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc pe Pământ, pentru a fi slujite de către preoți.

La Moșii de Iarnă ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului! La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care trecem numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. În această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați.

Preluăm comenzi pentru sâmbătă piftiilor

06 martie 2021

© 2020 Servicii Funerare Craiova. All rights reserved.